
Obiad dla niejadka – pomysły na zdrowe i pyszne posiłki dla dzieci
Czy Twoje dziecko również niechętnie zjada podane mu posiłki? Zastanawiasz się, co podać maluchowi, by ze smakiem zjadł całą porcję? Posiłki dla dziecka powinny być w pełni zbilansowane i dostosowane do potrzeb malucha. Warto włączyć tam produkty, takie jak warzywa i owoce, które zawierają cenne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Postaw na proste, kolorowe, ale i zdrowe dania, które zachęcą dziecko już swoją kolorystyką i sposobem podania.
Czy Twoje dziecko również niechętnie zjada podane mu posiłki? Zastanawiasz się, co podać maluchowi, by ze smakiem zjadł całą porcję? Posiłki dla dziecka powinny być w pełni zbilansowane i dostosowane do potrzeb malucha. Warto włączyć tam produkty, takie jak warzywa i owoce, które zawierają cenne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Postaw na proste, kolorowe, ale i zdrowe dania, które zachęcą dziecko już swoją kolorystyką i sposobem podania.
Zdrowe posiłki dla Twojego dziecka – postaw na proste i sprawdzone rozwiązania
Obiad dla dziecka powinien być nie tylko zdrowy, ale także smaczny. Warzywa, które mają charakterystyczny smak mogą zniechęcać dziecka do ich spożywania. Zdrowy posiłek dla dziecka przygotujesz z łatwością samodzielnie w domu, z dostępnych w każdej lodówce składników. Jakie obiady dla dziecka są najlepsze?
Do dziecięcej diety warto włączyć produkty pełnowartościowe, takie jak: kasza orkiszowa, kasza jęczmienna czy kasza gryczana. Sprawdź nasze propozycje najlepszych posiłków dla niejadków.
Krem z cukinii
Składniki:
- 700 g cukinii
- mała cebula
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- łyżka masła
- 50 g śmietany 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę i czosnek, cukinię (w niedbale pokrojonych kawałkach) zalej 3 szklankami bulionu warzywnego i dopraw solą i pieprzem.
Gotuj razem przez 20 minut.
Dodaj masło i śmietanę, gotuj 5 minut, zblenduj.
Ta zupa najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa kalafiorowa
Składniki:
- porcja rosołowa
- włoszczyzna
- kalafior
- ziemniaki
- śmietana 18%
- masło (najlepiej klarowane)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj bulion z włoszczyzną por zostawiając na później – mięso włożyć do zimnej wody, zebrać szumowiny, dodać warzywa, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. To nasza baza do zup – bulion (w tym przypadku drobiowy).
Wyciągnij wszystko z bulionu.
Wrzuć do bulionu oczyszczone różyczki kalafiora, gdy zacznie się gotować dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj do miękkości (15-20 minut).
Śmietanę zahartuj i wlej do zupy (ok. 150 ml na duży garnek)
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pora pokrojonego w półplasterki. Powinno to trwać dość długo – 10-15 minut, żeby zrobił się miękki.
Pora dodać do zupy i wszystko przyprawić. Możesz też dodać do zupy koncentratu pomidorowego dla zaostrzenia smaku.
Kokardki ze śmietankowym sosem pomidorowym i kurczakiem
Składniki:
- pierś z kurczaka
- kremowy serek śmietankowy lub mascarpone
- domowy sos pomidorowy
- makaron
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw ulubionymi przyprawami, podsmaż na odrobinie tłuszczu. Wstaw makaron do gotowania. Opcjonalnie przygotuj warzywa.
Gdy kurczak się zrumieni dodaj 3 łyżki serka i 2 łyżki sosu. Tutaj możesz żonglować proporcjami, żeby uzyskać różny, ale równie fajny efekt! Dla złagodzenia smaku – dodaj więcej serka albo odrobinę mleka. Chcesz intensywny smak – dodaj więcej sosu.
Podawaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego!