Obiad dla niejadka – pomysły na zdrowe i pyszne posiłki dla dzieci

0

Czy Twoje dziecko również niechętnie zjada podane mu posiłki? Zastanawiasz się, co podać maluchowi, by ze smakiem zjadł całą porcję? Posiłki dla dziecka powinny być w pełni zbilansowane i dostosowane do potrzeb malucha. Warto włączyć tam produkty, takie jak warzywa i owoce, które zawierają cenne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Postaw na proste, kolorowe, ale i zdrowe dania, które zachęcą dziecko już swoją kolorystyką i sposobem podania.

Czy Twoje dziecko również niechętnie zjada podane mu posiłki? Zastanawiasz się, co podać maluchowi, by ze smakiem zjadł całą porcję? Posiłki dla dziecka powinny być w pełni zbilansowane i dostosowane do potrzeb malucha. Warto włączyć tam produkty, takie jak warzywa i owoce, które zawierają cenne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Postaw na proste, kolorowe, ale i zdrowe dania, które zachęcą dziecko już swoją kolorystyką i sposobem podania.

Zdrowe posiłki dla Twojego dziecka – postaw na proste i sprawdzone rozwiązania

Obiad dla dziecka powinien być nie tylko zdrowy, ale także smaczny. Warzywa, które mają charakterystyczny smak mogą zniechęcać dziecka do ich spożywania. Zdrowy posiłek dla dziecka przygotujesz z łatwością samodzielnie w domu, z dostępnych w każdej lodówce składników. Jakie obiady dla dziecka są najlepsze?

Do dziecięcej diety warto włączyć produkty pełnowartościowe, takie jak: kasza orkiszowakasza jęczmienna czy kasza gryczana. Sprawdź nasze propozycje najlepszych posiłków dla niejadków.

Krem z cukinii

Składniki:

  • 700 g cukinii
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny
  • łyżka masła
  • 50 g śmietany 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojoną cebulę i czosnek, cukinię (w niedbale pokrojonych kawałkach) zalej 3 szklankami bulionu warzywnego i dopraw solą i pieprzem.

Gotuj razem przez 20 minut.

Dodaj masło i śmietanę, gotuj 5 minut, zblenduj.

Ta zupa najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • porcja rosołowa
  • włoszczyzna
  • kalafior
  • ziemniaki
  • śmietana 18%
  • masło (najlepiej klarowane)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj bulion z włoszczyzną por zostawiając na później – mięso włożyć do zimnej wody, zebrać szumowiny, dodać warzywa, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. To nasza baza do zup – bulion (w tym przypadku drobiowy).

Wyciągnij wszystko z bulionu.

Wrzuć do bulionu oczyszczone różyczki kalafiora, gdy zacznie się gotować dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotuj do miękkości (15-20 minut).

Śmietanę zahartuj i wlej do zupy (ok. 150 ml na duży garnek)

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pora pokrojonego w półplasterki. Powinno to trwać dość długo – 10-15 minut, żeby zrobił się miękki.

Pora dodać do zupy i wszystko przyprawić. Możesz też dodać do zupy koncentratu pomidorowego dla zaostrzenia smaku.

Kokardki ze śmietankowym sosem pomidorowym i kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • kremowy serek śmietankowy lub mascarpone
  • domowy sos pomidorowy
  • makaron
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw ulubionymi przyprawami, podsmaż na odrobinie tłuszczu. Wstaw makaron do gotowania. Opcjonalnie przygotuj warzywa.

Gdy kurczak się zrumieni dodaj 3 łyżki serka i 2 łyżki sosu. Tutaj możesz żonglować proporcjami, żeby uzyskać różny, ale równie fajny efekt! Dla złagodzenia smaku – dodaj więcej serka albo odrobinę mleka. Chcesz intensywny smak – dodaj więcej sosu.

Podawaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź