Baton proteinowy – to dobra, czy zła przekąska? Odpowiadamy!

0

Batony proteinowe znajdziemy w zwykłych marketach, ale też w sklepach ze zdrową żywnością lub na siłowniach. Stały się w ostatnich latach bardzo popularne, jednak mają też przeciwników. Czy w takim razie warto się nimi interesować, czy lepiej sobie odpuścić?

To, czy baton jest dobrą propozycją na przekąskę, w dużej mierze zależy od tego, jaki jest jego skład. Na rynku są produkty różnych producentów. Jedne batony mają świetne składniki, które dostarczają do organizmu białko, witaminy i minerały. Inne z kolei mają mnóstwo cukru, tłuszczy trans i emulgatorów, więc trudno mówić, by niosły dla zdrowia szczególną wartość.

Czy to przekąska dla każdego?

Po batony proteinowe najczęściej sięgają sportowcy. Ich podstawowym składnikiem jest białko, które jest niezbędne do budowania masy. Poza tym do 30 minut po intensywnym treningu należy zjeść pełnowartościowy posiłek. Będąc na siłowni lub z dala od domu raczej trudno o to, by takowy przygotować. Z pomocą przychodzą właśnie batony proteinowe. Zakładając, że wybraliśmy produkt dobrej jakości, w bardzo krótkim czasie można do organizmu dostarczyć białko i inne niezbędne składniki.

Jednak batony proteinowe nie są tylko dla sportowców. Jeżeli dbamy o zdrowe odżywianie lub chcemy się odchudzać, również możemy je wziąć pod uwagę. Będą znacznie lepszą propozycją na szybką przekąskę niż przetworzone i kaloryczne batony z czekoladą, karmelem itd. Pamiętajmy przy tym, że skład batona proteinowego odpowiada jednemu pełnemu posiłkowi. Zatem jeśli decydujemy się włączyć je do diety, niech rzeczywiście będą głównym posiłkiem. To dobra propozycja na przykład kiedy w pracy nie mamy drugiego śniadania. Nie podjadajmy ich natomiast między posiłkami – są kaloryczne, a to mogłoby się odbić na naszej wadze.

Przeciętnie batony proteinowe mają mniej więcej 200 kcal, czyli tyle, co duży talerz płatków owsianych z mlekiem. Dlatego też nie jedzmy takiego batona niż raz dziennie. W przeciwnym razie możemy mieć kłopot z nadprogramowymi kilogramami.

Co z tym składem? Czyli które batony są zdrowe, a z których zrezygnować

Już kilkukrotnie wspomnieliśmy o tym, że w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się składowi. Najczęściej w batonie jest między 20 a 40 proc. białka. Warto jednak skupić się nie tylko na tym, ile białka zawiera przekąska, ale też, jaki to jest rodzaj białka. Bez obaw możemy sięgać po te, w których znajduje się izolat białek, a także białko serwatkowe WPC 80. Dostarczają one wszystkich aminokwasów. Warto również zwrócić uwagę na to, czy w składzie są witaminy C, E i witaminy z grupy B. Ponadto mogą się pojawić składniki mineralne jak magnez.

Wiemy już, co można wybrać, ale trzeba byłoby się zastanowić, czego unikać. Jeżeli widzimy, że lista składników jest długa, od razu zachowajmy ostrożność. Dobrej jakości batony proteinowe mają prosty i krótki skład. Oprócz tego przeanalizujmy, czy w produkcie nie znajdują się tłuszcze nasycone i trans, a także syrop glukozowo-fruktozowy, cukry proste i alkohole cukrowe.

Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź